Σπηλαιολογικός Σύλλογος Σάμου "Ο Ευπαλίνος"

From the Blog

ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 2013 ΚΑΙ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΑΚΜΠΑΣ

Στο ξεκίνημα της νέας σπηλαιολογικής χρονιάς στις 17 Φεβρουαρίου 2013 ο σύλλογος μας έκοψε τη πίτα και πραγματοποίησε επίσκεψη στο σπήλαιο Ακμπάς μαζί με φίλους και μέλη του.

Ζήσαμε μια μέρα που τα είχε όλα.

Κόψιμο πίτας, περιπέτεια με σύννεφα και λίγο ψιλόβροχο, ανάβαση στα 800μ περίπου στο δυτικό Καρβούνη, κατάβαση σε δύσκολα λασπωμένα σημεία με νερά να τρέχουν, νεροφαγώματα του δρόμου που αναστέναξαν τα 4Χ4, αρκετό περπάτημα για όσους το επιθυμούσαν μέσα στην πανέμορφη ήρεμη φύση η οποία άνθισε και τα πρώτα της κρινάκια για να μας υποδεχτεί.

Δώσαμε ζωή με τις εύθυμες φωνές του πλήθους των φίλων και μελών μαζί με εννέα λιλιπούτιους μελλοντικούς σπηλαιολόγους από 5 ετών και άνω.

    Αισθανθήκαμε νάνοι περπατώντας στο μονοπάτι κάτω από τα ευθυτενή μοναδικά και περήφανα πεύκα της Σάμου που περιμένουν καρτερικά όπως παλιά να γίνουν γερά σκαριά και άλμπουρα καϊκιών και να αρμενίζουν το αιγαίο. Αξίζει να τα προφυλάξουμε από την επικίνδυνη και ανεπιθύμητη μόδα των πυρκαγιών. Μια επίσκεψη των ειδικών με σκοπό να γίνουν κάποιες ενέργειες πρόληψης και προστασίας με δρόμους κατάλληλους να κινηθούν τα μεγάλα πυροσβεστικά οχήματα με ευκολία για το ό μη γένοιτο. Καθαρισμός από το παχύ στρώμα πευκοτσίγκανων και αφαίρεση των πεσμένων κορμών δένδρων και σκουπιδιών ήταν θέματα που συζητήθηκαν από όλους. Οι πιο ευαίσθητοι μάζεψαν και 3 σακούλες με σκουπίδια.

Το σπήλαιο Ακμπάς βρίσκεται σε υψόμετρο 700μ. Η μικρή είσοδος οδηγεί σε προθάλαμο και μετά στο κυρίως σπήλαιο με μήκος 25μ. και πλάτος 4-5μ. και ύψος που κυμαίνεται από 1 – 5 μ. Πρόκειται  για ένα ζωντανό σπήλαιο με διάκοσμο, πλούσια σταγονοροή, ρίζες από εξωτερικά φυτά και μόνιμη κατοικία νυχτερίδων και δολιχόποδων.

   Στο σπήλαιο βρέθηκαν και φερτά υλικά όπως πήλινα σκεύη , ξύλα και πέτρες που μαρτυρούν ότι κατά το παρελθόν είχε αποτελέσει καταφύγιο ανταρτών αλλά και βοσκών με τα κοπάδια τους. Στη κορυφή του λόφου, τα ερείπια λιθόκτιστων καλυβιών με αλώνι αλλά και ερείπια καλυβιών και μαντριών στην ευρύτερη περιοχή μαρτυρούν τη διαμονή περιστασιακά αλλά και μόνιμα, κτηνοτρόφων, υλοτόμων αλλά και γεωργών από τα γύρω χωριά Κονταίικα και Πλάτανος.

Τα συναισθήματα μικρών και μεγάλων ήταν ανάμεικτα, πρωτόγνωρα και ευχάριστα. Κανένας δεν έμεινε δυσαρεστημένος.

    Τη γευστική πίτα μας κόψαμε στο καφενείο του Πύργου ‘Ο Σταθμός”.

Απολογισμός της χρονιάς που μας πέρασε, πλούσιος σε δραστηριότητα,  έγινε από το πρόεδρο κ. Σπυρόπουλο Γιώργο.

Τα δώρα για όλους, αυτοκόλλητα σήματα του συλλόγου και για τους μικρούς μας φίλους κόμιξ με θέματα: Εξερευνώντας τα σπήλαια, δημιουργία, διάκοσμος και είδη σπηλαίων.

   Τα φλουριά της πίτας ήταν τέσσερα νομίσματα με τα αντίστοιχα δώρα.

Τα δύο πρώτα ήταν δύο διανυκτερεύσεις δωρεάν  στο Aria Boutique Hotel Samos Town και δύο διανυκτερεύσεις δωρεάν στο Samos Bay Hotel με θέα τη θάλασσα και πρωινό από τις επιχειρήσεις Χριστινίδη.

   Το τρίτο ήταν μια μπλούζα fleece από το κατάστημα Σαραντίδη στη Σάμο και το τέταρτο ένα σακίδιο πλάτης από το κατάστημα ative της κ. Καστρινάκη στο Καρλόβασι.

    Το πρώτο δώρο κέρδισε ο 14χρονος Μιχάλης Νταλής πιστός φίλος των εκδρομών μας μαζί με τους γονείς του. Το δεύτερο ο κ. Γιάννης Ευθυμίου, το τρίτο ο κ. Μιχελιός Γιώργος και το τέταρτο η κα Σκαλιάρη.

     Ευχαριστούμε τους δωρητές μας καθώς επίσης και όλους τους συμμετέχοντες. Η μέρα έκλεισε με εκλεκτό φαγοπότι στη παραδοσιακή ταβέρνα ‘Το κουτούκι του μπάρμπα Δημήτρη’ του κυρίου Φερμανή στο Πύργο.

Καλή χρονιά σε όλους.

Have your say

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.