Στη δυτική πλευρά της Σάμου κοντά στο χωριό Καλλιθέα και συγκεκριμένα στην τοποθεσία Αγ. Ισιδώρου, ο Τριανταφύλλου Εμμανουήλ μέλος του Σπηλαιολογικού Συλλόγου Σάμου “Ο Ευπαλίνος” μετά από υπόδειξη του κ. Κωνσταντίνου Μαρκουλή (κατοίκου της περιοχής) εντόπισε το στόμιο βαράθρου.
Η είσοδος με διαστάσεις 0,85m (Β-Ν) x 0,40m (Δ-Α) μας οδηγεί σε κατακόρυφο βάραθρο με διάμετρο 0,90m x 1,1m απ’ όπου μετά από κατάβαση 14m φτάνουμε στο πρώτο επίπεδο.
Ο χώρος (ν.1) με ελαφρά κλίση προς το βορά και κατεύθυνση Ν-Β έχει διαστάσεις 5-6m (Ν-Β) και 1-2m (Δ-Α).
Στο σημείο με τη μεγαλύτερη κλίση (Β) καταλήγουμε σε άλλο βάραθρο από όπου μετά από κατάβαση 20m βρισκόμαστε σε αίθουσα (ν.2) με πλούσιο διάκοσμο αλλά χωρίς πρόσβαση σε άλλους χώρους.
Κυριαρχούν ογκώδεις ενώσεις σταλαγμιτών και σταλακτιτών με ύψος πάνω από 6-7m καθώς και μεγάλη συσσώρευση βράχων, αποτέλεσμα μεγάλων κατακρημνίσεων τόσο από το εσωτερικό της σπηλιάς όσο και από το εξωτερικό στόμιο δίπλα στο δρόμο. Στην αίθουσα αυτή με διαστάσεις 8m (Ν-Β) x 6m (Δ-Α) και ύψος 10m όπως και σε όλη τη διαδρομή φιλοξενείται μεγάλος πληθυσμός από δολιχόποδα και αρκετές αράχνες. Στη συνέχεια επιστρέφουμε στην αίθουσα ν1 α’ επιπέδου όπου είχαμε διακρίνει αρκετά ανοίγματα προς όλες τις κατευθύνσεις, αλλά διαπιστώσαμε ότι μόνο ένα από αυτά και συγκεκριμένα προς τα ανατολικά, πολύ στενό και χαμηλό συνεχίζει βαθύτερα. Ξεκινά με μία διακλάδωση προς τα δεξιά και νότια όπου υπάρχει ένα, χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον μικρό δωμάτιο, ενώ προς τα αριστερά και ανατολικά αφού συρθούμε σε ένα σωληνωτό πέρασμα, ύψους 30-35 cm για 5-6m φτάνουμε σε μικρή αίθουσα (ν3) με μια φυσική λαξευμένη δεξαμενή όπου μπορούμε σχεδόν να σταθούμε όρθιοι. Καταλάβαμε ότι καταλήγει νερό το οποίο όμως διαφεύγει από μια σωληνωτή οπή αλλά δυστυχώς αρκετά στενή.
Το νερό φτάνει εκεί από ένα άνοιγμα 35 cm ύψους και 80 cm πλάτους και αφού συρθούμε ανηφορικά με βορεινή κατεύθυνση για 7m, φτάνουμε σε μια μικρή αίθουσα (ν4) με διαστάσεις 3-4m (Δ-Α) x 5-6m (N-B) και ύψος περίπου 1,70m χωρίς ιδιαίτερο διάκοσμο.
Προς τα νότια και πάνω από το άνοιγμα από όπου (αφού συρθήκαμε ανηφορικά) μπήκαμε σε αυτή την αίθουσα, υπάρχει ανηφορική διάβαση προς καινούργια αίθουσα (ν5) με πλούσιο και όμορφο διάκοσμο χρωματισμένο από λευκά ιζηματογενή υλικά και κάποιες μικρές τρύπες στο δάπεδο της.
Το ύψος φτάνει σε κάποια σημεία 1,40m και λοιπές διαστάσεις 6m (Α-Δ) x 5m (Ν-Β).
Κατηφορίζοντας επανερχόμαστε στην αίθουσα (ν4), όπου στο βόρειο άκρο της, αφού συρθούμε ανάμεσα από διάκοσμο ενωμένο με την οροφή μπαίνουμε στο επόμενο δωμάτιο (ν6) όπου πέρα από τον υπέροχο διάκοσμο μέσα σε μια σειρά από ρηχές γούρνες αντικρίσαμε “μαργαριτάρια” με τραχιά υφή.
Πραγματικά εντυπωσιακός χώρος με ύψος 1-1,20m διαστάσεις 6x6m, έχει στη βορινή πλευρά ένα μικρό ανάχωμα από όπου πίσω από αυτό αφού συρθήκαμε μέσα από διάκοσμο για 6-7m, βρεθήκαμε σε ένα “μπαλκόνι” σε ύψος 8-9m από το δάπεδο μιας μεγάλης αίθουσας (ν.7) με πανέμορφο πλούσιο και ογκώδη διάκοσμο.
Το ύψος φτάνει τα 14m και 22m η μέγιστη οριζόντια απόσταση. Ο όγκος του διακόσμου είναι εντυπωσιακός, από την οροφή κρέμονται μεγάλοι σταλακτίτες ενώ στο δάπεδο υπάρχουν κάποιες τρύπες από συσσώρευση κατακρημνίσεων αλλά χωρίς συνέχεια.
Στο (Δ-Α) άξονα της αίθουσας και σε ύψος 8m υπάρχει ανηφορικό τούνελ με διάμετρο 4-5m, με πλούσιο διάκοσμο, το οποίο συνεχίζει για 15 περίπου μέτρα αλλά καταλήγει ψηλότερα σε απροσπέλαστες οπές. Στη βόρεια πλευρά υπάρχει κωνοειδές σταλαγμιτικό ύψους 4,5m, διάμετρο 1m (απ’ όπου δίπλα από τη κορυφή του ξεκινά μικρό στένωμα που οδηγεί σε 2-3 μικρά αλλά όμορφα διακοσμημένα δωμάτια. Στο επίπεδο του δαπέδου υπάρχουν γούρνες νερό και ανάμεσα τους βρήκαμε σχηματισμούς “μαργαριταριών” με τελείως λεία επιφάνεια. Για πρώτη εμφανίστηκε για λίγο η μοναδική νυχτερίδα που είδαμε σε όλο το δίκτυο του σπηλαίου σε αντίθεση με τα αμέτρητα δολιχόποδα και αράχνες.
Τελειώνοντας αναφέρουμε ότι δεν διακρίναμε σε κανένα σημείο ίχνη προγενέστερης ανθρώπινης παρουσίας.
στην εξερεύνηση συμμετείχαν:
Υποστήριξαν την αποστολή:
Φωτογραφίες:
|
|
Υπεύθυνος αποστολής: Τριανταφύλλου Εμμανουήλ Επιμέλεια έκθεσης: Τριανταφύλλου Μανώλης
|