Σπηλαιολογικός Σύλλογος Σάμου "Ο Ευπαλίνος"

From the Blog

Απολογισμός – Ενημέρωση 12ης Πανελλήνιας Σπηλαιολογικής Συνάντησης

Εκτύπωση E-mail
26.09.09
Ένα Πανελλήνιο Σπηλαιολογικό Αντάμωμα
στο νησί του  Πυθαγόρα

Ανατολικά της Σάμου στο γραφικό και τουριστικό κέντρο Πυθαγόρειο ή Τηγάνι για τους παλαιότερους, σπηλαιολόγοι όληςteliko-logo_02.gif της Ελλάδας πραγματοποίησαν την 12η ετήσια Συνάντησή τους στις 3,4,5 και 6 Σεπτεμβρίου 2009. Ένα Σπηλαιολογικό Αντάμωμα που διοργάνωσε ο Σπηλαιολογικός Σύλλογος Σάμου “Ο Ευπαλίνος”, υπό την αιγίδα της Σπηλαιολογικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΣΟΕ), έχοντας συνδιοργανωτή τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σάμου και την ευγενική υποστήριξη του «Πνευματικού Ιδρύματος Νικόλαος Δημητρίου».

Το πρωινό της Πέμπτης 3-Σεπτεμβρίου 2009 161 ταξιδιώτες σπηλαιολόγοι κατέφθασαν στην αίθουσα «Δαμώ» και «Θεανώ» στο Ξενοδοχείο Doryssa Bay, για να παρακολουθήσουν το τετραήμερο αυτό συνέδριο, ταξιδιώτες που με τους περισσότερους από αυτούς ξανασυναντηθήκαμε πριν ένα χρόνο στον Αλμυρό Μαγνησίας, στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου για να παρακολουθήσουμε την 11η Πανελλήνια Σπηλαιολογική Συνάντηση, την οποία διοργάνωνε ο «Χείρων» (Εταιρία Σπηλαιολογικών Ερευνών Θεσσαλίας).

Συνολικά στην Συνάντηση παρευρέθησαν 15 Σύλλογοι. Παρόντες 13 από τους 17 που αποτελούν μέλη της Σ.Ο.Ε. όπως ο «Χείρων», ο «Σ.ΕΛ.Α.Σ.», ο « ΣΠ.ΕΛ.Ε.Ο.», ο «ΣΠΗ.ΝΑ», ο «ΣΠ.Ο.Κ.», ο «ΠΟΣΕΙΔΩΝ», ο «Φ.Ο.Σ.», ο «ΑΕΤΟΣ Γλυφάδας», ο «Σ.-ΟΚ», ο « Ε. Ο. Σ. Χανίων», ο « Μαύρος Βράχος». Απόντες ο «Ε.Σ.Ε.Φ.», ο «Χιονοδρομικός Ομιλος Λαμίας», ο «Λατρευτής», ο « Π.Ο.Α» και ο «Π.Ο.Ε.Φ.», ενώ το σύνολο των Συλλόγων συμπλήρωσαν αντιπρόσωποι από την Ε.Σ.Ε (και τα παραρτήματα της), καθώς και η «ΕΠΕΑΝ». Επίσης την παρουσία τους δήλωσαν η Ανθρωπολογική Εταιρία Ελλάδας, αρκετοί φίλοι μας από «Ορειβατικό Σύλλογο Σάμου» και «Γεωπονικό Σύλλογο Σάμου» καθώς φυσικά και αρκετά μέλη μας και υποστηρικτές μας απ’ όλη τη Σάμο, αλλά και νέα μας μέλη από Ικαρία.

Παρουσιάσεις – Βραβεύσεις

Το τετραήμερο αυτό όλοι όσοι παρευρέθησαν στην παράπλευρη αίθουσα «Σίβυλλα» του συνεδριακού χώρου του Doryssa , είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όλες τις νέες σπηλαιολογικές αποστολές των μελών των συλλόγων που ήταν παρόντες, με την καλύτερη, κατόπιν ψηφοφορίας, με θέμα «Αποστολή στα Πυρηναία, σπήλαιο Romy (-750 μ), 4 ημέρες κάτω από τη γη», που παρουσίασε ο Αναστασόπουλος Γρηγόρης από «ΣΠ.Ο.Κ», η οποία και βραβεύτηκε και ως καλύτερη Αποστολή αλλά και ως καλύτερη Παρουσίαση ισοψηφώντας με την παρουσίαση του Βαξεβανόπουλου Μάρκου από Σπηλ. Σύλλογο «Χείρων», με τίτλο εισήγησης «Σπηλαιοθέματα της Ελλάδας». Άξια βράβευσης επίσης κρίθηκε και η Αποστολή «Ψαρρή 2009 – Λευκά Όρη» από Ε.Σ.Ε.Τ.Τ. Κρήτης.

Το ιδιαίτερο που είχε να να προσφέρει ο Σύλλογος μας σ’ αυτή την Συνάντηση ήταν η δυνατότητα να παρουσιαστούν ενδιαφέρουσες εργασίες καταξιωμένων ανθρώπων του τόπου μας και μελών του Συλλόγου μας ,δίνοντας ένα άλλο “αέρα” σε συναντήσεις τέτοιου είδους.’Ετσι, ένα σύντομο ταξίδι στην αρχαιότητα μας πρόσφερε η Αρχαιολόγος κ. Σουβαλτζή με την παρουσίασή της με θέμα «Οι Μυστικές Βραχογραφίες των Προϊστορικών Σπηλαίων της Δυτ. Ερήμου της Αιγύπτου». Οι παρουσιάσεις, της κ. Σπυροπούλου Καίτης με την δράση του συλλόγου μας γύρω από τα Αρχαία Λατομεία στην περιοχή Κουτσοδόντη Δ. Πυθαγορείου, και η παρουσίαση του κ. Τηλαύγη Δημητρίου του Πνευματικού Ιδρύματος Ν. Δημητρίου, έδωσαν τη δυνατότητα σε πολλούς αρμόδιους και μη να μάθουν για τους «θησαυρούς» και την ιστορία που κρύβει το νησί μας. Η ομιλία δε της κ. Δεμερτζή Βαλεοντή Αγγελικής με θέμα την έκθεση της Εφορείας Αρχαιολογίας Παλαιοανθρωπολογίας Β. Ελλάδας, μετά από την τετραήμερη αποστολή τους στο νησί μας, που είχε διοργανώσει ο σύλλογός μας, για την ανάδειξη των σπηλαίων της Σάμου γνωστοποίησε αυτές τις δυνατότητες στην σπηλαιολογική Κοινότητα, με τη πεποίθηση ότι θα έχει την υποστήριξή της για την υλοποίησή τους στο άμεσο μέλλον, φυσικά με την προστασία που τους αρμόζει.

Πριν κλείσει η Συνάντηση δόθηκαν από το πρόεδρο της Σ.Ο.Ε κ. Μητσάκη Νίκο και τη γραμματέα του Συλλόγου κ. Βονάτσου Μαρία, οι Βεβαιώσεις συμμετοχής στο Β’ Σεμινάριο Εξερευνητικής Σπηλαιολογίας 1ου Επιπέδου το οποίο συνδιοργάνωσε «Ο ΕΥΠΑΛΙΝΟΣ» μαζί με τον Σπηλαιολογικό Σύλλογο (Σ.ΕΛ.Α.Σ), παρουσια και της εκπαιδεύτριας του «Σ.ΕΛ.Α.Σ.» κ. Βίκυ Κωσταντιάδη, δίνοντας παραπέρα γνώσεις στη εξερευνητική ομάδα του Συλλόγου μας και ετοιμάζοντας τους νέους σπηλαιοεξερευνητές της Σάμου.

Πολύς κόπος έγινε να στηθούν τα περίπτερα, να τραβηχτούν και προβληθούν φωτογραφίες και να φιλοτεχνηθούν εκθέματα σπηλαιολογικού ενδιαφέροντος, για να στερηθούν βραβεύσεων, έτσι ως καλύτερο έκθεμα βραβεύτηκε της κ. Δεμερτζή Βαλεοντή Αγγελικής, η καλύτερη φωτογραφία τραβήχτηκε από τον Αναστασόπουλο Γρηγόρη από « ΣΠ.Ο.Κ», ενώ τα καλύτερα περίπτερα στήθηκαν από τον Σπηλαιολογικό Ελληνικό Αθλητικό Σύλλογο (Σ.ΕΛ.Α.Σ) και από την Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρία (Ε.Σ.Ε.).

Την Επίσημη Έναρξη της Συνάντησης έκανε ο πρόεδρος του Συλλόγου μας κ. Σπυρόπουλος Γεώργιος ενώ τους χαιρετισμούς τους εν συνεχεία απήφθειναν ο πρόεδρος της Σπηλαιολογικής Ομοσπονδίας Ελλάδας κ. Μητσάκης Νικόλαος καθώς και οι πρόεδροι και αντιπρόσωποι των σπηλαιολογικών συλλόγων που ήταν παρόντες σε αυτό το 12ο Πανελλήνιο Σπηλαιολογικό Αντάμωμα . Με τους χαιρετισμούς τους μας τίμησαν και ο Αντινομάρχης κ. Θάνος Στυλιανός ,ο Αντιδήμαρχος Δ. Πυθαγορείου κ. Μηλίγγος Δημήτριος ,ο Γεν. Γραμματέας Δ. Βαθέος κ. Διακογιάννης Γεώργιος καθώς και ο πρόεδρος του Πνευματικού Ιδρύματος Ν. Δημητρίου , κ. Τηλάυγης Δημήτριος. 

Την ηλεκτρονική οργάνωση και επιμέλεια των εισηγήσεων της Συνάντησης την οφείλουμε στο μέλος του Δ.Σ. κ. Δεμερτζη Κώστα.

Εκδρομές

Επειδή όμως σπηλαιοσυνάντηση χωρίς σπηλαιοεπισκέψεις δεν γίνεται, δεν έλειψε και η ανάλογη δράση από την Πανελλήνια Συνάντηση με την διοργάνωση εκδρομών στα σπήλαια της Σάμου δίνοντας την ευκαιρία των παρευρισκομένων συνέδρων να επισκεφτούν τον υπόγειο κόσμο του νησιού μας.

Έτσι την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2009 μια ομάδα συνέδρων είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τον Δ. Μαραθοκάμπου και ειδικότερα οι επισκέπτες μας είχαν την χαρά να κατέβουν στα έγκατα του σπηλαιοβαράθρου της Σαραντασκαλιώτισσας, βάθους 50 μέτρων, να περιηγηθούν λίγο πιο δίπλα στο ιστορικού ενδιαφέροντος σπήλαιο του Πυθαγόρα και να καταλήξουν στη «Σιδερένια Πόρτα», ένα οριζόντιο σπήλαιο με πλούσιο σταλαγμιτικό διάκοσμο στην περιοχή Κιούρκα του όρους Κέρκη που όμως για να την επίσκεψή του απαιτούνται 300 μ, ανάβασης σε απότομη πλαγιά.

Μια άλλη ομάδα την ίδια μέρα είχε την δυνατότητα να επισκεφτεί το σπήλαιο του «Τζέτζε» ή «τρύπα του Κασόλη» στην περιοχή των Κοσμαδαίων του Δ. Καρλοβασίων, ένα σπήλαιο που πρωτοανέφερε ο Ι. Πετρόχειλος ως “ιστορικού και ανθρωπολογικού ενδιαφέροντος σπήλαιο” μιας και βρέθηκαν στο εσωτερικό του ανθρώπινα οστά και απομεινάρια οστών από ζώα. Ακολούθησε περίπατος στα γραφικά σοκάκια του Παλαιού Καρλοβάσου, που στην συνέχεια οδήγησε στο σπήλαιο του Αγ. Αντωνίου, στην γύρω περιοχή.

Στην επιτυχία των εκδρομών συνέβαλε καθοριστικά με την προετοιμασία των σπηλαίων και τη ξενάγηση η εξερευνητική ομάδα του Συλλόγου: Παγωνδιώτης Σταμάτης, Αναστασίου Ευάγγελος, Τριανταφύλλου Μανώλης, Ζαίμης Γιώργος, Σαραντίδης Τάσος, Βονάτσου Μαρία, Δεμερτζής Κώστας.

Επειδή όμως το νησί μας είναι πλούσιο σε ιστορία οι επισκέπτες σπηλαιολόγοι είχαν την ευκαιρία μέσα από αυτή τη συνάντηση να δουν και να ξεναγηθούν σε μια διαδρομή που ξεκινούσε από τα Αρχαία Υπόγεια Λατομεία στην περιοχή Κουτσοδόντη του χωριού Μυτιληνιών, σ’ ένα χώρο που ίσως αποτελεί και παγκόσμια μοναδικότητα στην επέκτασή του μέσα στο βουνό και την αρχιτεκτονική του και που ζητάει το ενδιαφέρον μας για την διάσωση και ανάδειξή του, και κατέληγε στο Ευπαλίνειο Όρυγμα της Σάμου, ένα έργο του 6ου αι. Π.Χ., μήκους 1989 μ. που σχεδίασε ο μηχανικός Ευπαλίνος από τα Μέγαρα και αποτελεί ορόσημο στην ιστορία της μηχανικής τεχνολογίας και είναι απόδειξη για το υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας των Ελλήνων μηχανικών και των εξειδικευμένων γνώσεών τους στις Γεωμετρικές και Τοπογραφικές εφαρμογές κατά τα’ αρχαία χρόνια. Μια διαδρομή αρκετών χιλιομέτρων πεζοπορίας που τους ταξίδεψε πίσω στην αρχαιότητα δίνοντας τους συνάμα και μια μοναδική εμπειρία. Η ειδική επιστημονική ξενάγηση έγινε από το μέλος του Συλλόγου Σωτηρόπουλο Κώστα.

Η Διασκέδαση

Και φυσικά μια τέτοια Πανελλήνια ετήσια σπηλαιολογική συνάντηση θα ήταν ατελής αν δεν πλαισιωνόταν με καλό φαγητό, καλό ντόπιο και φημισμένο κρασί ,άλλα και πολύ χορό μια και οι περισσότεροι είναι καλοφαγάδες και γλεντζέδες.

Έτσι το βράδυ της Παρασκευής στις 4 Σεπτεμβρίου 2009 στην πλατεία του χωριού Μυτιληνιών όπου και βρίσκετε και η έδρα του συλλόγου μας, το κέφι φούντωσε μέχρι πρωίας αφού όλοι οι σύνεδροι και φίλοι μας ήταν εκεί για ν’ απολαύσουν καλό φαγητό ,κρασί και χορό στα πλαίσια του δείπνου που ήταν προγραμματισμένο και προσέφερε ο Δ. Πυθαγορείου. Εκτός των άλλων οι καλεσμένοι μας είχαν την ευκαιρία εκείνη την βραδιά να παρακολουθήσουν νησιώτικους χορούς από τα παιδιά του εκπολιτιστικού Συλλόγου Μυτιληνιών και να γευτούν σπιτικές Σαμιώτικες τηγανίτες από κυρίες του χωριού.

Στο γλέντι μας τίμησαν με την παρουσία τους και ο Αντιδήμαρχος κ. Λύκος Νικόλαος και ο Δημ. Σύμβουλος κ. Χατζηλαγός Τίμιος.

Το καθιερωμένο σπηλαιοπάρτυ εξελίχθηκε σε ήπιους τόνους το επόμενο βράδυ του Σαββάτου, 5 Σεπτεμβρίου στο Πόρος beach bar cafe, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους μας να απολαύσουμε το ποτό μας κάτω από ένα ολόγιομο φεγγάρι, αναπνέοντας την αύρα της Φθινοπωρινής θάλασσας και να λικνιστούμε στον ρυθμό παλιών και αγαπημένων ροκ κομματιών μουσικής… φυσικά σχολιάζοντας και συζητώντας τι άλλο από τις εντυπώσεις της Σπηλαιολογικής συνάντησης μιας και η αυριανή ημέρα θα ήταν η αποχαιρετιστήρια.

Οι εντυπώσεις – Η επόμενη συνάντηση

Όλοι έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις και κατευχαριστημένοι από την θερμή φιλοξενία, που δέχτηκαν στο νησί μας, δίνοντας ραντεβού για την 13η Πανελλήνια Σπηλαιολογική Συνάντηση της οποίας η σκυτάλη για την διοργάνωση δόθηκε ομόφωνα στους Φίλους Σπηλαίων και Περιβάλλοντος Σιντικής «Ο Μαύρος Βράχος», στο Σιδηρόκαστρο.

Ευχαριστίες

Ευχαριστούμε όλους τους ταξιδιώτες σπηλαιολόγους που ήρθαν από πολύ μακριά στο νησί του Πυθαγόρα, αλλά και όλους, όσοι απλά έκαναν το γύρο του νησιού για να ζήσουν από κοντά την τετραήμερη αυτή 12η Πανελλήνια Σπηλαιολογική Συνάντηση

Ευχαριστούμε επίσης τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σάμου και όλους τους Δήμους του νησιού καθώς και όλους τους χορηγούς μας (την Δημ. Επιχείρηση-Σαμιακή Αγορά του Δ. Βαθέος, το Επιμελητήριο Σάμου, την ΕΟΣ Σάμου, το Beach bar – café «Πόρος», το Axiotis – group, το ταξιδιωτικό γραφείο «By Ship Travel», την εταιρία «C.D.C. Caving – Diving – Canyoning equipment» καθώς και την «Οδύσσεια sport»), όλους τους επίσημους αντιπρόσωπους των Δήμων και της νομαρχίας μας τίμησαν με την παρουσία τους, αλλά και σε όλους τους υποστηρικτές μας που συνέβαλαν στην επιτυχή διοργάνωση της 12ης Πανελλήνιας Σπηλαιολογικής Συνάντησης στο νησί μας.

Δείτε φωτογραφίες

Have your say

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.