Σπηλαιολογικός Σύλλογος Σάμου "Ο Ευπαλίνος"

From the Blog

Εκδρομή ‘Ευπαλίνου’ στο σπήλαιο Βρυσούλια Πυθαγορείου

Το σπηλαιο-όρυγμα ‘Βρυσούλια’ στη περιοχή Πυθαγορείου επισκέφτηκε ο σύλλογος ‘Ευπαλίνος’ με νέα και παλιά μέλη του, αλλά και πολλούς φίλους μικρούς και μεγάλους, στις 11-03-2012. Το όνομα ‘Βρυσούλια’ πιθανόν να προέρχεται από τη συνεχή σταγονορροή της οροφής του που είναι ένας απέραντος συμπαγής βράχος.

Ο Κένταυρος δεσπόζει ανάμεσα σε πολλές άλλες σταλακτιτικές φιγούρες που έχει διαμορφώσει η φύση με το πέρασμα του χρόνου. Χαρακτηριστικό του σπηλαίου είναι και πολλά σταλαγμιτικά ‘νεογνά’ στο πάτωμα του που ενθουσίασαν όσους είχαν τη πρώτη σπηλαιολογική εμπειρία, και ιδιαιτέρα τα μικρά παιδιά. Ο σύλλογος είχε μεριμνήσει να ενημερώσει τον κόσμο ώστε να προσέξει και να μην πατήσει τα νέα σταλαγμιτικά, επίσης είχε τοποθετήσει προστατευτικά γύρω από αυτά για να μην πατηθούν κατά λάθος.

Σημειωτέων ότι το νησί μας διαθέτει πλήθος σπηλαίων με αξιόλογους σταλακτιτικούς σχηματισμούς, βατά για όλο το κόσμο αλλά και για αυτούς που έχουν ιδιαίτερη σπηλαιολογική κατάρτιση. Βέβαια όλες οι δράσεις γίνονται πάντα με ειδική άδεια από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Το σπήλαιο ‘Βρυσούλια’ συμπεριλαμβάνεται στην έκθεση αυτοψίας του 2008 της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας Βόρειας Ελλάδος η οποία μεταξύ άλλων μικρών παρεμβάσεων προτείνει την ένταξη του σε ένα δίκτυο περιηγητικών μονοπατιών, λόγο και των αρχαιολογικών χώρων της περιοχής όπως : το Ευπαλίνειο, Αρχαίο Θέατρο, αρχαία τείχη, Μοναστήρι σπηλιανής αλλά και της δικής του ιστορίας αφού έχει χρησιμοποιηθεί στους πολλούς αιώνες της ζωής του πολυποίκιλα, ακόμα και ως καταφύγιο σε νεότερες δύσκολες εποχές.

Η συνέχεια δόθηκε στο πάντα φιλόξενο μοναστήρι της Παναγίας της Σπηλιανής με την απέραντη θεα όπου νιώσαμε τη θαλπωρή, την ενέργεια του χώρου, ήπιαμε ζεστό καφέ που συνοδεύτηκε με παραδοσιακά εδέσματα προσφορά του συλλόγου.

Για όλους εμάς είναι και αυτή μια από τις πολλές σπηλαιο-εκκλησίες του νησιού μας που έχει γράψει ανά τους αιώνες τη δική της ιστορία, από τον τρόπο εξόρυξης του λεπτού υλικού αφήνοντας ενδιάμεσα κολόνες δεξιά και αριστερά να στηρίζουν το τεράστιο συμπαγή όγκο της στέγης του. Ιχνηλατήσαμε τη φήμη ότι εδώ στεγάζονταν το μαντείο της αρχαίας Σάμου που η σύββιλα Φυτώ έδινε τους περίφημους χρησμούς ισάξιους του μαντείου των Δελφών. Στη συνέχεια η σπηλιανή έχει χρησιμοποιηθεί σε όλες τις φάσεις της Χριστιανοσύνης έως σήμερα υπό τη σκέπη της Παναγίας και εορτάζει τα εισόδια της Θεοτόκου στις 21 Νοεμβρίου πανηγυρικά, δίνοντας ελπίδα και βοήθεια σε όσους την επικαλούνται.

Γενικότερα ο λόφος του Πυθαγορείου έχει και άλλα πολλά σπήλαια-ορύγματα άλλα φανερά και άλλα αφανή τα οποία κατά καιρούς είχαν διάφορες χρήσεις. Ευχή και προτροπή όλων των σπηλαιο-επισκεπτών είναι τα σπήλαια στο νησί μας αλλά και γενικότερα στην Ελλάδα να βρουν τη θέση που τους αρμόζει και να μη χρησιμοποιούνται σαν αποθήκες αχρήστων υλικών, σκουπιδιών και πολύ χειρότερα απόρριψης ηλεκτρικών συσκευών, αφού τα νερά της βροχής παρασύρουν τα βλαβερά υλικά και μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα.

Οι φίλοι και τα μέλη του συλλόγου εξέφρασαν την επιθυμία τους σύντομα να διοργανωθεί η νέα σπηλαιο-εξερεύνηση.
Το Δ.Σ. του ‘Ευπαλίνου’ ευχαριστεί τους συμμετέχοντες και όλους όσους βοήθησαν με οποιοδήποτε τρόπο στην επιτυχημένη αυτή δραστηριότητα του συλλόγου.

Have your say

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.