Σπηλαιολογικός Σύλλογος Σάμου "Ο Ευπαλίνος"

From the Blog

ΕΥΠΑΛΙΝΕΙΟ ΤΟ ΑΜΦΙΣΤΟΜΟΝ ΟΡΥΓΜΑ

Από την Αίγυπτο και τη Βαβυλώνα όπου κατασκεύαζαν την ορθή γωνία με τη βοήθεια της “ΑΡΠΕΔΩΝΗΣ” (νήμα χωρισμένο σε 12 ίσα διαστήματα), αφού 3+4+5=12 αλλά
9 +16 = 25 η απολάμβαναν τη μουσική της ΑΡΠΑΣ (Αιγυπτιακής ορθογώνιας λύρας με τις “υποτείνουσες” χορδές) ο Πυθαγόρας ο Σάμιος συνέλεγε όλη τούτη τη ΓΝΩΣΗ για να τη μεταδώσει σαν επιστήμη στις γενιές που ακολούθησαν.

Την ίδια εποχή στην Ιωνία ξεκινούσε από τους Ίωνες φιλοσόφους η Έρευνα για μια επιστημονική ερμηνεία του Κόσμου.

Αυτή την εποχή ο Ηρόδοτος μας δίνει μια σύντομη πληροφορία για το Όρυγμα της Σάμου το οποίο αποκαλεί ΕΥΠΑΛΙΝΕΙΟ ΤΟ ΑΜΦΙΣΤΟΜΟ.

Σήμερα με τη βοήθεια της Ελληνικής Γλώσσας και σε μια μόνο πρόταση μπορούμε να δώσουμε μια συντομότερη αλλά περιεκτικότερη πληροφορία για το πραγματικό αυτό θαύμα της Τεχνολογίας των Αρχαίων Ελλήνων . Έτσι εάν αξιοποιήσουμε ένα ορθολογικό – μαθηματικό σχήμα σαν αυτό:

ΠΟΥ – ΠΟΤΕ – ΠΟΙΟΣ 3 , 4 , 5
ΠΩΣ – ΠΟΣΟ – ΓΙΑΤΙ 3 , 4 , 5 3 +4+5 = 12 αλλά 9 + 16 = 25

Μπορούμε να πούμε:

Στην αρχαία πολιτεία Αστυπάλαια της Σάμου, όπου βασίλευε ο τύραννος Πολυκράτης περίπου το 530 π. Χ. ο Ευπαλίνος υιός του Ναυστρόφου από τα Μέγαρα με εντολή του τυράννου και με την παρακάτω μέθοδο κατάφερε σε εννέα περίπου χρόνια να ενώσει δύο σήραγγες μέσα στο βουνό για να φέρει το νερό μιας πηγής από την πίσω πλευρά του βουνού μέσα στην πόλη εξασφαλίζοντας μια μυστική διέξοδο κάτω από το κάστρο της.
υ = 238m

Πηγή
των Αγιάδων υ1=55m
Π Φ Φ΄
μήκος = 1035m Αστυπάλαια
Επιφάνεια της θάλασσας σημερινό Πυθαγόρειο

Αποτέλεσμα έρευνας στο Γυμνάσιο Πυθαγορείου Φεβρουάριος 1997

Have your say

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.