Σπηλαιολογικός Σύλλογος Σάμου "Ο Ευπαλίνος"

Νεροτρουβιά

Το Σπήλαιο της Νεροτρουβιάς βρίσκεται στην περιοχή Μύλων σε υψόμετρο 93μ. και κοντά στην λιμνοδεξαμενή της περιοχής. Είναι παλαιά υπερχείλιση της ομώνυμης πηγής με συνολικό βάθος 30μ. περίπου. Ο χωματόδρομος που σε οδηγεί στο σπήλαιο περνάει ανάμεσα από καλλιεργήσιμες περιοχές, με οπωροφόρα δένδρα (η ευρύτερη περιοχή των Μύλων είναι φημισμένη για τα πορτοκάλια της) και ελαιώνες. Σήμερα μιλάμε για τρία σπήλαια με ονόματα Νεροτρουβιά Νο1, Νεροτρουβιά Νο2, Νεροτρουβιά Νο3, ο διαχωρισμός τους σε τρία διαφορετικά δεν αποδίδει το αλληλένδετο του χώρου απλά βοηθάει την περιγραφή του.

Η Νεροτρουβιά Νο1 είναι ένα οριζόντιο σπήλαιο στο πρώτο της επίπεδο, ενώ από διαφορετικά σημεία αυτής επικοινωνεί με το δεύτερο επίπεδο. Είναι ένα σπήλαιο με πολύ ωραίο διάκοσμο, που στα κάτω επίπεδα διακρίνεται για το δαιδαλώδες της κατασκευής και την εναλλαγή των αιθουσών.

Στα 70μ πιο αριστερά από την είσοδο της Νεροτρουβιάς Νο1 υπάρχει μία άλλη είσοδο σπηλαίου η Νεροτρουβιά Νο2. Πρόκειται για οριζόντιο σπήλαιο μήκους 25μ. με λιγοστό διάκοσμο. Λίγα μέτρα όμως από την είσοδο, αριστερά, υπάρχει εντυπωσιακός σταλαγμιτικός σχηματισμός που μοιάζει με μορφή αετού. Ενώ στα 110μ δεξιότερα υπάρχει μια άλλη είσοδος ενός σπηλαιοβαράθρου της Νεροτρουβιάς Νο3. Το τελευταίο βάραθρο καταλήγει σε αίθουσες όμορφου διακόσμου όπως και σε υπόγεια λίμνη, που το βάθος του νερού που συναντάτε έχει να κάνει με την ποσότητα της βροχής που κάθε χρονιά έχει πέσει αλλά και την εποχή που γίνεται η επίσκεψη.

  • Το Σπήλαιο της Νεροτρουβιάς καταγεγραμμένο για πρώτη φορά από την Ε.Σ.Ε. με Α.Σ.Μ.182, τον 7/1952 από τον Ι. Πετρόχειλο.

Επίσης έχει εξερευνηθεί και άλλες φορές:

  • το 1998 από αποστολή της Ε.Σ.Ε. (πληρ. Δελτίο Ε.Σ.Ε. ΧΧΙΙ ), και
  • το 2005 με δυο αποστολές μια το Πάσχα και μια το Νοέμβριο από του συλλόγους ΣΕΛΑΣ και ΣΠΕΛΕΟ σε κοινή αποστολή.
Τελευταία ανανέωση ( 17.11.07 )