Σπηλαιολογικός Σύλλογος Σάμου "Ο Ευπαλίνος"

Σπηλαιοβάραθρο Ξαφάκια

Στην περιοχή Ποσειδώνιο – Κλήμα του δήμου Βαθέος και συγκεκριμένα στη τοποθεσία «Ξαφάκια», μετά από υπόδειξη του Κ. Μεραμβελιωτάκη Σταύρου στον Τριανταφύλλου Μανώλη εντοπίσθηκε από τον ίδιο η είσοδος ενός βαράθρου. Έτσι στις 01/04/2007 επισκεφθήκαμε την περιοχή με σκοπό την εξερεύνηση του βαράθρου.

Στην είσοδο, η οποία έχει άνοιγμα 0,60×0,80μ, αρματώσαμε και σχεδόν κατακόρυφα με αυτές περίπου τις διαστάσεις φθάνουμε σε βάθος 8-9 μέτρων.

Συνεχίζοντας την κατάβαση το βάραθρο με την μορφή σχίσματος διευρύνεται συνεχώς με διεύθυνση Α-Δ και μετά από 5-6 μέτρα βρεθήκαμε στην οροφή μεγάλης αίθουσας όπου πραγματοποιήσαμε κάθετη κατάβαση 23-25μ. μέχρι το πρώτο επίπεδο.

Εδώ οι διαστάσεις είναι 30-35μ μήκος και πλάτος 7-9 μ, η διεύθυνση είναι Β-Ν. Και παρουσιάζει ωραίο και πλούσιο διάκοσμο σε διαφορετικά σημεία ύψους 15-20μ.

Συνεχίζοντας ανατολικά αντικρίζουμε τον πιο εντυπωσιακό και πλούσια διάκοσμο που έχουμε δει στις μέχρι τώρα δραστηριότητες μας και που καλύπτει κυρίως την νότια πλευρά του σπηλαίου καθώς και μεγάλο μέρος της οροφής.

Με τη βοήθεια μικρού σχοινιού 10μ κατεβήκαμε στο β’ επίπεδο μήκους 45-50μ και πλάτος -συνεχίζοντας ανατολικά- αρχικά 10μ και καταλήγει στα 5-6μ. Διαπιστώσαμε ότι η διαφορά των δυο επιπέδων καθώς και το δάπεδο του β’ επιπέδου είναι αποτέλεσμα κατακρημνίσεων και συσσωρεύσεις μεγάλων βράχων. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν περάσματα ανάμεσα από πέτρες, κυρίως στο β’ επίπεδο, που οδηγούν σε μικρότερες αίθουσες όπου συναντήσαμε φτωχό διάκοσμο.

Μετά από κατάβαση 12-15 μ αποφασίσαμε να συνεχίσουμε την εξερεύνηση σε κάποια άλλη αποστολή. Κατά την επίσκεψη μας δεν διακρίναμε εμφανή ίχνη προγενέστερης ανθρώπινης παρουσίας.
Τέλος εντοπίσαμε μερική σπήλαιοβια πανίδα και συγκεκριμένα νυχτερίδες, δολιχόποδα, αράχνες κ.λ.π

Στην αποστολή συμμετείχαν με αλφαβητική σειρά:

Αναστασίου Ευάγγελος
Βαλιδάκη Ευαγγελία,
Δεμερτζή Αγγελική
Δεμερτζής Κωνσταντίνος
Δεμερτζής Νίκος
Kliesen Ingo
Mackintosh Rick
Παγωνδιώτης Σταμάτης
Σπυρόπουλος Γεώργιος
Σπυροπούλου Καίτη,
Τριαντάφυλλου Εμμανουήλ

Yπεύθυνος αποστολής: Δεμερτζής Κώστας ( pagondas72@yahoo.gr)

Κειμενο: Τριανταφύλλου Εμμ. ( agriomernos@yahoo.gr)

Φωτογρ. Αναστασίου Ευαγγ., Τριαντάφυλλου Εμμ.

 

Περισσότερες Φωτογραφίες