Σπηλαιολογικός Σύλλογος Σάμου "Ο Ευπαλίνος"

Τσακαλότρυπα

H Σπηλιά «Τσακαλότρυπα» βρίσκεται σε υψόμετρο 102μ στην περιοχή του Πυθαγορείου, κοντά στην Παναγιά την Σπηλιανή και με θέα τον κόλπο του Ηραίου, τον κάμπο, το Ποτοκάκι και δεξιά το Πυθαγόρειο και το κάστρο του Λυκούργου να δεσπόζει της περιοχής.

Πρώτη καταγραφή εξερεύνησης είναι από τη «β σπηλαιολογική στη Σάμο 11/2005» από τους συλλόγους ΣΕΛΑΣ και ΣΠΕΛΕΟ.

Είναι μια ολοζώντανη σπηλιά με πανέμορφους και πολύχρωμους σχηματισμούς και σταγόνες που άλλοτε σε καλωσορίζουν δροσίζοντας το πρόσωπο σου και άλλοτε σε θωρούν μετέωρες στις άκρες των σταλακτιτών.

Κυρίαρχη στην αίθουσα της «η μορφή του Πυθαγόρα σκεπτόμενου» αστράφτει κάτω απ’ τις σταγόνες και το φως, βέβηλο ίσως, σ’ αυτή τη μαγεία της φύσης.

“Η είσοδός της είναι κρυμμένη πίσω από μία συκιά, και είναι κατηφορική. Το σπήλαιο χωρίζεται σε δύο τμήματα. Το δεξιό κατηφορίζει γύρω στα 50μ. μήκος και έχει 5-8μ. πλάτος. Έχει πολύ ωραίο διάκοσμο και έντονη σταγονοροή (ενδεχομένως από διαρροή νερού σε υπερκείμενο σωλήνα). Η αριστερή πλευρά του σπηλαίου έχει ένα πέρασμα από μία στενή εσοχή, ανάμεσα από κατολισθήσεις. Το μήκος του είναι γύρω στα 20μ., το ύψος του φτάνει τα 2μ., ενώ το πλάτος του είναι 3μ. και έχει ανηφορική κατεύθυνση προς την επιφάνεια (*)

Περισσότερες Φωτογραφίες