Σπηλαιολογικός Σύλλογος Σάμου "Ο Ευπαλίνος"

From the Blog

27-Μαρτίου 2011, στο σπήλαιο «Τζέτζε».

Εκτύπωση E-mail
23.03.11
…Οι σπηλαιοεπισκέψεις συνεχίζονται… με ανοιξιάτικη εκδρομή του «Ευπαλίνου» mampousa.jpgΑνοιξιάτικος πλέον ο καιρός..ανοιξιάτικη και η διάθεση μας και σταθμός για την εκδρομή που διοργανώνουμε για τις 27-Μαρτίου, ημέρα Κυριακή, είναι το σπήλαιο «Τζέτζε», στην περιοχή «Νικολούδες» του χωριού Κοσμαδαίων της Δυτικής Σάμου, που αν και μέλη του συλλόγου μας το έχουν επισκεφτεί αρκετές φορές στο παρελθόν… συνεχίζει να μας μαγεύει.

Ένα οριζόντιο και φυσικό σπήλαιο που έχει δημιουργηθεί από την μίξη του αρχικού πετρώματος που το φιλοξενεί (ασβεστόλιθος, κ.α. )σε άρρηκτη σύνδεση με την μεταγενέστερη καρστικοποίηση (η διάλυση δηλαδή των ανθρακικών πετρωμάτων) που ακολούθησε, δημιουργώντας στο τέλος έναν πλούσιο και αξιοθαύμαστο σπηλαιοδιάκοσμο στο εσωτερικού του.

mampousa.jpg mampousa.jpgΤο ενδιαφέρον που έχει το σπήλαιο «Τζέτζε» ή «Τζέτζερη», δεν σταματά μόνο στον εσωτερικό του διάκοσμο, αλλά και στην ανθρωπολογική του αξία, μιας και στο εσωτερικό του φιλοξενεί κρανίο ανθρώπου (πιθανόν γυναίκας κατόπιν ισχυρισμών καθηγητών Παλαιοανθρωπολογίας που το εξέτασαν ), λίγο νεώτερης της Παλιοανθρωπολογικής περιόδου.

Η εκδρομή μας για τον υπόγειο αυτό θησαυρό του νησιού μας θα ξεκινήσει 9 ώρα το πρωινό της Κυριακής, 27-Μαρτίου, με τόπο συνάντησης το Πάρκινγκ του Μεσαίου Καρλοβάσου.

Ο χρόνος της συνολικής διαδρομής, μέχρι το πλησιέστερο οδικό σημείο κοντά στο σπήλαιο, δεν θα ξεπεράσει την μισή ώρα, και η πεζοπορία μας έως το σπήλαιο αυτή την φορά θα είναι μόνο ολίγων λεπτών, δίνοντας έμφαση στον χρόνο παραμονής μας στο σπήλαιο και την χαλαρή περιήγηση μας στο εσωτερικό του. Ο απαραίτητος σπηλαιολογικός εξοπλισμός που θα χρειαστεί θα διατεθεί από τον σύλλογο μας, η απαραίτητη και εκδρομική ενδυμασία θα διατεθεί από σας (αντιολισθητικά παπούτσια ορειβασίας, πρόχειρο ρουχισμό, ατομικό σακίδιο με νερό και κολατσιό), μαζί με τον ενθουσιασμό και την εκδρομική διάθεση όλων μας.

To κόστος της εκδρομής για τα ΜΗ μέλη μας θα είναι 5 ευρώ, ενώ για τα μέλη μας και τους ανηλίκους θα είναι δωρεάν. Σας περιμένουμε όλους για να επισκεφτούμε μαζί το άκρως ενδιαφέρον αυτό σπήλαιο λαμβάνοντας πάντα υπόψη, πως για να δημιουργηθεί ένα σπήλαιο και ιδιαίτερα ο εσωτερικός του διάκοσμος που έχουμε την τύχη να απολαύουμε, χρειάζονται αρκετά χρόνια..με πολλά μηδενικά στο τέλος στον αριθμό… και η δημιουργία του δεν παύει να συνεχίζετε … και πρέπει πάνω απ όλα να τον σεβόμαστε για να μπορούμε να συνεχίσουμε να τον απολαμβάνουμε.

Έτσι

  • Δεν παίρνουμε φεύγοντας από το σπήλαιο τίποτα άλλο παρά τις φωτογραφικές…. μας αναμνήσεις και την γεύση από την εμπειρία…
  • Η άδεια για κάθε επίσκεψη σπηλαίων χορηγείται στον σύλλογο μας κατόπιν εγκρίσεως της από την Εφορεία Σπηλαιολογίας-παλαιοανθρωπολογίας Β.Ελλάδος, κατόπιν κάποιων δεσμευτικών όρων προς τον σύλλογο μας, που πάντα τους σεβόμαστε και το ίδιο επιθυμούμε και από όλους σας για την συνέχιση της καλής συνεργασίας μεταξύ μας.

Τηλ. Επικοινωνίας:

Σπηροπούλου-Κωσταντάρα Καίτη
6976025140

Βονάτσου Μαρία
6946640173

Email: Eypalinos2005@yahoo.gr
Facebook: eypalinos2005

Have your say

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.