Σπηλαιολογικός Σύλλογος Σάμου "Ο Ευπαλίνος"

From the Blog

Εκδρομή στη «Νεροτρουβιά» 21-4-2019

Δελτίο Τύπου

Εκδρομή  στη   «Νεροτρουβιά»  21-4-2019

 

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδρομή του Σπηλαιολογικού Συλλόγου Σάμου «Ο Ευπαλίνος» στο Σπήλαιο της «Νεροτρουβιάς» στους Μύλους στις 21 Απριλίου 2019.

Μία ακόμη ευχάριστη μέρα, που μας πρόσφερε πολλά πέρασε.

Όπως περπάτημα στη φύση, σπηλαιολογική  δραστηριότητα,  ενημέρωση  και  ανταλλαγή  απόψεων  με τους  φίλους  και  τα  μέλη  μας.

Ο καιρός  κατάλληλος, η  φύση  στην  περιοχή  των    Μύλων  σε  έξαρση  λόγω  της  Άνοιξης. Από  το μικρό   χαμομηλάκι  που μας  έκανε  γνωστή  την  παρουσία του  με  το άρωμά του  έως  τους  πορτοκαλεώνες που  μόλις  απαλλάχτηκαν  από  την   παλιά  σοδιά και  βιάζονται  να  ανθίσουν  και  πάλι  για να  μας  προσφέρουν  τον  επόμενο  χρόνο  τον πολύτιμο καρπό  τους.  Οι  μυρωδιές  ατελείωτες  σε  κάθε  βήμα και  κάθε  είδους  ξεχωριστά.

Στην ενημέρωση, τι  είναι  σπήλαια και τον σεβασμό  που τους οφείλουμε όλοι,  για την  επιβίωση τους, προστέθηκε και η σχέση που μπορεί να έχει η Πηγή   της  Νεροτρουβιάς στους Μύλους με την Πηγή της Μάνας στο Κοκκάρι, που μας  έκανε επί τόπου, ο Κος Γιακουμής  Αμυρσώνης  γεωπόνος και μέλος του  συλλόγου μας, ο  οποίος από πολύ παλιά πραγματοποιεί μετρήσεις του ύψους των νερών τους και  έχει  διαπιστώσει και τεκμηριώσει ότι αυτές οι πηγές κάπου σε κάποιο βάθος  έχουν  κοινή  συνάντηση.

Η απόσταση είναι μεγάλη ίσως και το βάθος, αλλά όταν αυτό μας  αποκαλυφθεί  θα είναι  κάτι πολύ μεγαλύτερο από τα ήδη γνωστά σπήλαια  της  Ελλάδος.

Πιστεύουμε  ότι το μέλλον θα τον δικαιώσει.

Οι επισκέπτες του σπηλαίου, που για πρώτη φορά έμπαιναν διστακτικοί και  προβληματισμένοι μέσα, με την εποπτεία και βοήθεια της εξερευνητικής  ομάδας  του  συλλόγου, έβγαιναν με πλατύ χαμόγελο και γεμάτοι  ικανοποίηση.

Μας  ρωτούσαν  πότε και σε ποιο σπήλαιο θα ξαναπάμε, από τα 80 περίπου, όλων των ειδών και  μεγεθών  που διαθέτει  και  έχουμε  ήδη  καταγεγραμμένα στο νησί  μας  .

Ιδιαίτερα ευχαριστημένοι οι μικρότεροι της παρέας, ηλικίας 6 έως 13  ετών. Κάποιοι  με ενθουσιασμό μας δήλωσαν χαρούμενοι ότι θα γίνουν σπηλαιολόγοι όταν  μεγαλώσουν. Τους το ευχόμαστε διότι ο υπόγειός πλούτος του νησιού μας είναι  πολύς και τον κρύβει καλά, προσφέροντας μας σιγά- σιγά μεγάλες στιγμές και   συγκινήσεις  σε κάθε καινούρια ανακάλυψη μικρή  ή  μεγάλη.

Μια από τις τελευταίες  αυτή του  σπηλαίου  του  μεγάλου Σεϊτανιού, που μέσα από τα ευρήματα του (Αγγεία  ,Λίθινα  εργαλεία,  απομεινάρια ανθρώπινης ζωής) αλλάζει και διευρύνει την Ιστορία της Σάμου, όπως μας βεβαιώνουν οι  ειδικοί  επιστήμονες του Υπουργείου  Πολιτισμού .

Στην παρέα μας και οι  λιλιπούτιοι  αρθρογράφοι της Παιδικής Φωλιάς από  τον   Παγώνδα και το Ηραίο συνοδευόμενοι από μέλη του Συλλόγου, Κυριών και  Δεσποινίδων «Η ΟΜΟΝΟΙΑ» Παγώνδα.

Στις απορίες όλων, γιατί ακόμα δεν έχει αξιοποιηθεί  κανένα σπήλαιο, όπως  σε  όλη  την  Ελλάδα, τους  ενημερώσαμε  ότι  στην  διάθεση των κατά καιρούς αρχών  του  νησιού έχουμε διαθέσει, την έκθεση της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας  Σπηλαιολογίας του Υπουργείου Πολιτισμού του 2008.

Έκθεση, που  είναι  το  πρώτο  σκαλοπάτι για την αξιοποίηση των 10 αναγραφομένων  σε  αυτή σπηλαίων  σε  κάθε διαμέρισμα της Σάμου. Έκθεση, για την  οποία ο  σύλλογός  μας  εργάσθηκε σκληρά   για να συντονίσει τους (4) τότε δήμους  της Σάμου και το κλιμάκιο Αρχαιολόγων  Σπηλαιολόγων, του Υπουργείου Πολιτισμού για να πραγματοποιηθεί.

Από εκεί και πέρα οι αρχές πρέπει να οραματισθούν, να κατανοήσουν, να πιστέψουν, το όφελος που θα έχει το νησί στον τουρισμό στο μέλλον, να μην πτοηθούν από τις  γραφειοκρατικές καθυστερήσεις και δυσκολίες, να βρουν τα ανάλογα κονδύλια και   Ευρωπαϊκά προγράμματα μέσα από τις υπηρεσίες, που ήδη διαθέτουν και να  προχωρήσουν.

Ο  σύλλογος  μας  δηλώνει  ότι  θα  σταθεί  αρωγός  στο  κομμάτι  που  του  αναλογεί  και θα βοηθήσει  με  όλη  την δύναμη  του να  πραγματοποιηθεί.

Θεωρούμε  ότι  θα  είναι  μία  από  τις  πιο  δυνατές , πετυχημένες  και  ευχάριστες  ημέρες  για    το    νησί  μας.  Μακάρι  να  γίνει.

Have your say

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.